Şirket Kurma
Yabancıların Türkiye’de iş kurmasi için ilk önce Vergi dairesinden , vergi numarası almaları ve sonra da yeminli bir mali müşavir (muhasebeci) ile anlaşmaları gerekiyor. Şirketin kuruluşu ve faaliyete geçmesinden 6 aya kadar yabancını çalışma izni için başvurması gerekiyor. Çalışma izni başvuru yapmak için gereken şartları buradan okuyabilirsiniz.
Yabancı kişinin ortak olarak şiirket açması için ise ödenmiş sermayeden en az %20 si ona ait olması gerekmektedir ve meblağ olarak 40,000 TL’nin aşağısına düşmemeli. Yani şirketin ödenmiş sermayesi 100,000 TL ise en az %40’na , 200,000 TL ise en az %20sine ortak olması gerekmektedir.
Yabancı ortağın, müdür sıfatına sahip olması için veya aktif olarak faaliyet göstermesi için çalışma izni çıkartması gerekiyor.
Türkiye’yi iş/şirket kurmak için seçen yabancıların izlenmesi gereken yol maşakatlı ve teferruatlı bir yol.
Bu yolda Patent ve marka tescilin yapılması, hem mali hem hukuksal işlemlerini yürüten muhasbeci tutması, Ticaret odası ve belediye gibi kurumlara teslim edilmesi/alması gereken evraklar ve dosyalar vs. Yabancılar başta olmak üzere şirket kurmayı hedefleyen çoğu kişilere, danışmanlık ihtiyacını hissetiriyor.
Uzman Danışmanlık, gerek Türk, gerek yabancı şirket kurmak isteyen kişilere patent ve marka tescili, şirket kurma danışmanlığı, vergisel ve hukuksal dosya takibini yapan muhasebeci önermesi gibi hususlarda yardımcı oluyor.